Вирусът, предизвикал пандемията от COVID-19, отново е мутирал, като този път

...
Вирусът, предизвикал пандемията от COVID-19, отново е мутирал, като този път
Коментари Харесай

Вижте симптомите на FLiRT - новият вариант на COVID-19

Вирусът, провокирал пандемията от COVID-19, отново е мутирал, като този път е създал варианти, наречени FLiRT.

Това предизвестиха от Центровете за надзор и профилактика на болесттите в Съединени американски щати.

Вариантите са открити при изследването на проби от отходни води. Наблюдението на случаите демонстрира, че сред 14 и 27 април един от разновидностите FLiRT, наименуван KP.2, е съставлявал около една четвърт от новите случаи на COVID-19.

По този метод KP.2 изпреварва предходния преобладаващ вариант, вид JN.1, който в този момент съставлява към 22 % от случаите, съгласно американските здравни управляващи.

Д-р Меган Рани, декан на Медицинския факултет на Йейл, споделя, че вариантите FLiRT демонстрират някои тревожни промени. Една от тях е изменението в шипчестия протеин, който вирусът употребява, с цел да нахлуе в организма и да провокира заболяване.

Този вид промени тревожат специалистите, които показват, че процентът на имунизираните измежду американците понижава. От септември 2023 година насам единствено 22,6 % от американците са си сложили обновена ваксина.

Възможно е даже хората, които са си сложили най-новата ваксина против COVID-19, да не са добре защитени срещу JN.1 или новите разновидности FLiRT.

Публикувано тази седмица авансово изследване на откриватели от Харвардския университет демонстрира, че ефективността на ваксините срещу тези щамове намалява. Това изследване обаче още не е рецензирано.

Що се отнася до признаците, хората, инфектирани с разновидността FLiRT, проявяват почти същите признаци, които са следени при JN.1.

Ето признаците на FLiRT

температуравтрисанекашлицаболки в гърлотозапушване на носа или хремаглавоболиемускулни болкизатруднено дишанеумораНе са изключени и промени във усет или аромат, " мозъчна мъгла “ и стомашно-чревни признаци като стомашно разстройство, лека диария, повръщане, написа " Дарик ".

Колко време е нужно за цялостното възобновяване на пациенти с дълъг COVID-19

Лекарите акцентират, че не всеки ще има някой от тези признаци или всичките дружно, защото болестта варира по тежест и признаци при другите хора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР